“Ze noemen ons vaak vader en zoon”

Sinds 1 april werkt Noud Doornheim als juniorspecialist gebiedsbeheer bij de gemeente Westland. Hij neemt zijn kennis mee en leert het vak verder in de praktijk van zijn collega Mark Valstar, die al heel wat jaren meedraait. In dit duo-interview vragen we hen hoe die meester-leerling-gezel relatie werkt en wat hun tips aan anderen zijn. Zoals: neem je nieuwe collega vanaf dag 1 mee op pad om vooral kennis te laten maken met de praktijk. 

Mark helpt Noud met het vinden van de weg binnen een ambtelijke organisatie. En dat is nodig, want: “Je hebt allemaal afdelingen, die hebben poortjes, ga je daar doorheen dan is er wéér een andere afdeling. Als ik het even niet weet dan bel ik Mark en vraag ik: “Wie moet ik hebben bij die afdeling?”. Mark weet dat dan precies en helpt mij verder.  

Anderzijds vindt Mark dat Noud met zijn komst weer een andere en frisse kijk op dingen meebrengt: “Zijn technische inzicht, zijn kennis als hovenier. Dat zag ik op zijn CV staan bij de sollicitatie en ik dacht: die kennis kan ik goed gebruiken als aanvulling op mijn eigen werk. Na zoveel jaar ben je ook gewend om op een bepaalde manier te werken, je zit als het ware in je eigen tunnel. Noud heeft weer een andere manier van kijken, van hoe hij de mensen aanspreekt. En wat ook scheelt: samen kunnen we ook meer werk verzetten.” 

En zo werken ze naar volle tevredenheid met elkaar sinds 1 april 2024: Mark kent na al die jaren heel goed de regels, weet hoe een project of onderhoud uitgevoerd moet worden en bespreekt dit met de aannemer. Noud gaat later langs en kijkt hoe het wordt uitgevoerd en wat het eindresultaat is. Hij zet de puntjes op de i.    

 

Soms even zakelijk optreden 

De ervaring van Noud als sporter en bekende in de dorpskernen van de gemeente maken het vaak, maar niet altijd, gemakkelijker. Noud vertelt: “Er was een keer iets niet goed gegaan en ik moest de vereniging en iemand aanspreken op die fout. Zij dachten dat ze dat met mij als jonge nieuweling en bekende op een persoonlijke manier wel konden oplossen, maar ik moest vanuit mijn functie voet bij stuk houden. Mark was er niet, en de coördinator ook niet. Dat vond ik best lastig. Later heb ik de persoon nog eens gesproken en liet hij mij weten dat ik zijn verweer niet persoonlijk moest opvatten.” 

 

Over de meester 

20 jaar geleden kwam Mark bij een van de fusiepartners van gemeente Westland in dienst (sinds 2004 is het één gemeente). Hij is intern doorgegroeid van post- en archiefmedewerker tot wat hij nu is; vakspecialist buitensport, begraafplaatsen en kunst in de openbare ruimte. Voor het beheer van sportparken heeft hij de studie sportaccommodatie management gevolgd aan de HAS. Met studiedagen van onder andere de BSNC, de VSG en vooral veel gesprekken met mensen uit de praktijk rolde hij verder het vak in. Mark was indertijd de gezel, en zijn collega Jan Berkhout leerde hem hoe het er in de praktijk aan toe ging. Dat was ook een echte ‘buitenman’, vergaderen deed hij liever niet en de financiën en het contact met de verenigingen liet hij graag over aan Mark.  

 

De leerling/gezel 

En nu, 20 jaar later is Mark weer de gezel van zijn nieuwe collega Noud die afgelopen april 2024 in dienst kwam bij de gemeente Westland. Naast een uitbreiding van de dienst (Mark ‘deed’ de buitensportaccommodaties ongeveer een jaar alleen omdat twee medewerkers ontbraken), neemt Noud kennis mee die Mark nog wel goed kon gebruiken. Door zijn hoveniersopleiding en -werkervaring weet Noud veel over het groen, en in zijn vorige baan bij een grond- en straatwerkbedrijf en in de bodemsanering leerde hij over techniek en over de bodem. Als fanatiek sporter komt hij ook graag op de sportvelden.   

 

Communicatie is key! Met een bakkie ga je bij elkaar zitten en de zaken oplossen. 

Na een paar jaar werken was Noud toe aan een nieuwe uitdaging. Hij zocht een baan waarin hij op pad kon, naar buiten gaan en kon omgaan met mensen. Dat is hem op zijn lijf geschreven! Communicatie vindt Noud een belangrijk onderdeel van zijn werk: “Je komt verder als je erop afgaat, je moet luisteren, praten. Als er begrip is voor elkaar, dan kom je een heel eind en krijg je dingen echt voor elkaar. Dat geldt ook voor het contact met de aannemer en met de jongens die het werk uitvoeren. Met een bakkie ga je bij elkaar zitten en het oplossen.” 

Dat was 20 jaar geleden wel anders, vult Mark aan: “Toen waren de verenigingen en de vrijwilligers bij die verenigingen veel minder mondig, minder aanwezig. Wij konden als het ware makkelijker dingen doen zonder rekening te hoeven houden met hun eisen.”  

“Een ander verschil met nu is dat wij meer mogelijkheden hadden om velden te onderhouden om zodoende de kwaliteit van de velden te waarborgen.” Hier bedoelt Mark bijvoorbeeld mee dat zij makkelijk bestrijdingsmiddelen konden gebruiken bij te veel onkruid. “Weegbree op de velden? Dan spuiten we toch twee keer per jaar. Te weinig stikstof? Dan voegen we dat toe.”  

 

Duurzaamheid prioriteit 

Mark vervolgt: “Nu gaan we -terecht- voor biodiversiteit, voor het milieu, duurzaamheid”. “En dat is ook de kennis die de expert vandaag de dag echt in huis moet hebben”, bevestigt Noud. Kwamen deze onderwerpen tien jaar geleden in de opleiding van Noud wel eens aan de orde, vandaag de dag kan je geen nieuwsbrief meer openen of het onderwerp ‘duurzaamheid’ staat erin.” Daar moeten wij op onze afdeling steeds meer kennis van hebben.”  

Tot slot kijken de heren terug naar het meester-leerling-gezel model. Ze zijn er erg tevreden over. Mark: ”Als ik Noud weer zou gaan inwerken zou ik hetzelfde doen: hem overal mee naar toenemen, mensen laten leren kennen, ook juist buiten kantoor dingen laten zien. Vooral kennis laten maken met de praktijk. En het daar dan samen over hebben: wat zie jij, wat zie ik, zitten we op het juiste spoor?” 

 

“Praat met iedereen, en wees jezelf.” 

Noud is het volledig eens met Mark: “Direct toen ik begon was er ’s avonds een bijeenkomst over nieuwe ledverlichting op de velden. Ik ben direct meegegaan met Mark, heb alle managers een hand gegeven, naderhand samen een colaatje gedronken, dat werkt.” Zijn tip aan andere nieuwkomers is: “Praat met iedereen, en wees jezelf.” 

Ook het onboarding traject bij de gemeente is erg handig vertelt Noud verder: “Alle nieuwelingen, van manager tot uitvoerder, komen een paar keer bij elkaar. Je krijgt informatie over die grote organisatie, leert elkaar kennen en onderneemt een leuke activiteit samen. We gingen samen fietsen met een bakkie en op de route Westlands groente en fruit verzamelen. Onderweg maak je een praatje. Kom je later dan ergens op een afdeling dan is het vaak dat je daar al iemand kent. Dat werkt goed.” 

We eindigen het interview met een bespiegelingen over een mogelijk jongerennetwerk bij de BSNC. Mark: ”Dat zou wel een idee kunnen zijn.” 

 

Foto: Noud Doornheim (links) en Mark Valstar (rechts) van de gemeente Westland online in gesprek met Juul van Rijn, communicatieadviseur BSNC 

Meer nieuws