Trots op grootste kaatsveld van Friesland: gemeente Waadhoeke nieuwste lid van de BSNC

René Kamstra, beheerder sportvelden in de gemeente Waadhoeke, doet zowel aan voetbal als aan kaatsen, de twee grootste sporten van Friesland. “Ik beoefen de sport op de velden die we zelf in het beheer en onderhoud hebben.” En dat is een mooie basis om je werk met passie uit te voeren. Met vier jaar ervaring in deze functie is René nog lang niet uitgeleerd, en dat is een van de redenen waarom Waadhoeke onlangs lid werd van de BSNC.

René vroeg zich op een bepaald moment af: “Zijn wij eigenlijk al lid van de BSNC?”. In december 2024 op de kennissessie in Heerenveen over de uitspoeling van meststoffen, werd hem die vraag gesteld en daarvoor moest hij even de administratie induiken. In 2024 was hij als panellid aanwezig bij conGRAS in Nijmegen, dus de belangstelling en betrokkenheid was al eerder gewekt. In Heerenveen werd het lidmaatschap direct in gang gezet.

Samen slagkracht verzamelen

“Op een bijeenkomst van de branche tref je andere vakidioten. Waar je met elkaar kunt sparren over de problemen, nieuwe innovaties die je tegenkomt.”, dat is de meerwaarde die René al ziet in het lidmaatschap van de BSNC. Ook de schaalgrootte biedt kansen: “Je moet slagkracht met elkaar verzamelen om zaken aan te tonen. Bijvoorbeeld over het onderwerp als de uitspoeling van meststoffen. Dit is voor een gemeente van groot belang, maar daarin zijn we niet de enige gemeente. Ik denk niet dat je alleen op een eiland moet zitten als gemeente. Het is van elkaar leren; op zoek gaan naar de verbindende factoren.”
Voetbal en kaatsen

Friesland kent een unieke sport: kaatsen. Elk dorp in Waadhoeke heeft wel een voetbal- en of een kaatsvereniging. Voor een kaatsveld leg je per partij een speelveld uit wat daarna weer wordt opgeruimd. Op de vijfde woensdag in juli vindt in Franeker op het Sjukelan de grootste kaatspartij van Friesland plaats: de PC (Permanente Commissie). De hoofdklasse kaatsers van Friesland strijden daar drie tegen drie op een veld dat er piekfijn bij moet liggen. “Het is toch een visitekaartje van onze gemeente”, aldus René. “10.000 toeschouwers kijken in de opgebouwde arena naar de wedstrijden.”

Wat vraagt dat voor een veld? “Eigenlijk is het gewoon een natuurgrasveld zonder enige vorm van inrichting zoals ballenvangers ect. Is er een kaatspartij, dan worden er lijnen op het veld gelegd en worden verplaatstbare scoreborden en bankjes voor publiek geplaatst. De drie jongens in de buitendienst, aangestuurd door René, maaien en onderhouden de velden en zorgen voor kwalitatief hoogwaardig velden.

Graag blijven leren

Onlangs volgde René een cursus graskunde bij Ernst Bos. “Ik zit nu vier jaar op deze stoel en wil nog veel leren.” Hij luistert graag naar anderen die al 10, 20 jaar in het vak zitten. Die beter weten hoe de hazen lopen. Dus voorlopig komt René naar de bijeenkomsten van de BSNC om daar veel van op te steken. Op termijn is hij zeker van plan ook deel te nemen aan werkgroepen of projectgroepen.

Over René

René is nu vier jaar beheerder sportvelden in dienst van de gemeente. Hij komt uit de grond-, weg- en waterbouw en ook daar had hij al een link met de sport. “Ik ben vanuit huis een ‘grasgek’, zit meer in de natuurhoek, de grashoek.”En hybride? “Dat zie ik als versterkt natuurgras.” Hij is verantwoordelijk voor in totaal 60 velden op ca. 29 locaties in bijna alle kernen van de gemeente plus de stad Franeker. Dit zijn een aantal kunstgrasvelden, meest grasvelden en vier relatief nieuwe hybride sportvelden. “Ik denk dat wij best wel hoogwaardige sportvelden en complexen hebben”, aldus René.

Meer nieuws