Succesvol aanbesteden: zo kom je van duurzame doelstellingen tot een effectieve aanbesteding.

Alle ontwikkelingen en innovaties op het gebied van verduurzaming, zoals CO2-reductie,  circulariteit en milieuvriendelijk beheer, vragen om een nieuwe manier van aanbesteden binnen de sportsector. Ontwikkelingen, zoals het aanleggen van collectorvelden, het gebruik van circulaire materialen, Product as a Service (niet langer producten verkopen als eenmalige aankopen, maar als doorlopende diensten) maken dat gemeenten aanbestedingen anders (moeten) inrichten. Hoe kom je stap voor stap van circulaire en duurzame doelstellingen tot een aanbesteding? Hoe speel je als leverancier in op deze nieuwe manier van aanbesteden?

In deze kennissessie licht Michael Poot, adviseur bij Kenniscentrum Sport en Bewegen stap voor stap toe hoe dit werkt.

Circulaire en duurzame principes gaan over hergebruik van materialen, veilig en gezond materiaalgebruik, een duurzaam productieproces – van de winning van grondstoffen tot aflevering van het eindproduct – en sociale aspecten. Deze principes meenemen in inkoop- en aanbestedingstrajecten vraagt nogal wat van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Michael Poot gaat in op de aanpassingen die hierbij komen kijken. Zodat structureel circulair en duurzaam inkopen en aanbesteden mogelijk worden. Dit begint onder meer met het ontwikkelen van lange termijn ambities en deze vervolgens integreren in de inkoop- en aanbestedingsstrategie.

Aan de hand van;

  • een stappenplan,
  • handreikingen die zijn ontwikkeld door de Buyergroup Circulaire Sportaccommodaties,
  • praktijkvoorbeelden,

legt Michael Poot uit hoe duurzame en circulaire ambities kunnen worden geïntegreerd in succesvolle aanbestedingen.

Over Michael Poot

Zijn reis ging allereerst langs sport (Michael behoorde jarenlang tot de top 10 van Nederlandse schaatsers op de kortste sprintafstanden) en een opleiding Civiele Techniek aan de TU Delft. Via verschillende ingenieursprojecten en werk als projectmanager groeide het besef dat techniek niet de grootste belemmering tussen ambitie en realiteit is. In zijn huidige rol bij Kenniscentrum Sport & Bewegen ondersteunt hij de verduurzaming van de sportsector in Nederland. Altijd binnen de technische kaders, maar met de focus vooral op de mens en de omgeving.

Op de hoogte blijven over het BSNC-congres 2025?

Via onze nieuwsbrief (aanmelden hiervoor kan via deze link), onze LinkedIn-pagina en onze webpagina houden we je op de hoogte!

Deelnemen? 

Deelname voor BSNC-leden is gratis. Niet leden betalen € 295,00. Aanmelden kan hier!

Meer nieuws