Onderzoek ‘Grasvelden, Klimaat en Biodiversiteit’; de uitkomsten.

Een groot deel van Nederland bestaat uit grasvelden. En deze velden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen op het gebied van klimaat en teruglopende biodiversiteit. Van 2020 tot en met 2023 was de BSNC consortiumpartner van het WUR-onderzoeksprogramma ‘Grasvelden, klimaat en biodiversiteit’, waarin onderzoek werd gedaan naar de gevolgen van klimaatveranderingen op de kwaliteit van (sport)grasvelden. In dit artikel lees je over de uitkomsten van de onderzoeksthema’s:

1) Detectie van droogtestress in grasvelden met behulp van hyperspectrale camera’s,

2) Koolstofopslag in grasvelden,

3) Biodiversiteit.

De links naar meer uitgebreide leaflets over de deelonderzoeken zijn bijgevoegd.

  • Detectie van droogtestress in grasvelden met behulp van hyperspectrale camera’s

Droogtestress in grasvelden kan nauwkeurig bepaald worden met behulp van zowel hyperspectrale handcamera’s als met camera’s bevestigd aan drones. De op reflectie gebaseerde indexen correleerden met zowel veranderende weersomstandigheden als met real-time metingen van het bodemvochtgehalte. Met behulp van deze techniek kunnen grasveldbeheerders zeer nauwkeurig en tijdig ingrijpen in geval van droogte. Meer informatie over het onderzoek en de uitkomsten is te lezen in de leaflet.

  • Koolstofopslag in grasvelden

Koolstofopslag onder grasvelden varieert door factoren als grondsoort, gebruik, maaibeheer, geschiedenis, bodemvocht, bemesting en beregening. In de bovenste 20 cm zit ca 50-80 ton koolstof/hectare, wat de exacte bijdrage hieraan is door gras is onbekend. Verschil tussen grassoorten is er nauwelijks, rietzwenkgras toont soms hogere koolstofwaarden. Meer informatie over het onderzoek en de uitkomsten is te lezen in de leaflet.

  • Biodiversiteit

Om de biodiversiteit te verhogen binnen het (stedelijke) landschap, is het nodig dat zowel gemeenten, sportparken, golfbanen en particulieren maatregelen treffen en hun groenbeheer aanpassen. Hierbij is beleving van biodiversiteit belangrijk om mee te nemen. Biodiversiteit heeft de potentie om plagen te bestrijden. Een veldexperiment toont aan dat het mogelijk is om in een bestaande graszode kruiden te introduceren. Uiteindelijk is een bloemrijk grasveld goedkoper dan een gazon vanwege geringere beheerskosten. Meer informatie over het onderzoek en de uitkomsten is te lezen in de leaflet.

Meer nieuws