BSNC mag met Kieskurk uit het Bergen op Zoom een leverancier aan het ledenbestand toevoegen. Het doel van directeur Rob Kies is even ambitieus als glashelder: “Wij willen zo veel mogelijk kunstgrasvoetbalvelden in Nederland voorzien van het natuurproduct kurkgranulaat. Naast een onderzoek dat we naar aanleiding van gesprekken met de KNVB uitvoerden over deze infill, is Kieskurk de enige volledig gecertificeerde leverancier van kurkgranulaat in Nederland.”
Kieskurk brengt officieel sinds eind 2016 kurkgranulaat aan de man. “We houden ons al sinds 2004 bezig met het testen en verbeteren van het product kurk als infill op kunstgrasvelden. Daags na de spraakmakende Zembla-uitzending op 5 oktober 2016 zijn we serieus aan de slag gegaan met het commercieel vermarkten van kurkgranulaat. Het jaar 2017 stond voor ons vooral in het teken van investeren, het op de juiste manier in de markt zetten van ons product en het informeren van betrokken partijen hierover in de branche. Voor dat doel brachten we werkbezoeken aan verschillende gemeenten, bedrijven en organisaties, waaronder de KNVB en NOC*NSF. Opvallend was dat op dat moment bij die laatste twee partijen, zowel de nationale voetbalbond als de sportkoepel maar magere kennis of know how aanwezig was over kurkgranulaat.”
Meerwaarde BSNC
Kieskurk leverde vorig jaar infill van kurkgranulaat voor vijftien voetbalvelden in Nederland en België. “Dit jaar rekenen we op vijftig tot honderd matten”, vervolgt Rob. “We hadden twee belangrijke redenen om ons aan te sluiten bij branchevereniging. Enerzijds is dat een commerciële insteek: tot de BSNC-leden behoren met de aangesloten aannemers veel potentiële klanten. Anderzijds willen we duidelijk vertellen wat ons product inhoudt. Er gaan zoveel indianenverhalen rond, er is zoveel onwetendheid. Kurk zou astma veroorzaken, kunstgrasvelden met kurk zouden 70.000 tot 80.000 euro duurder zijn dan SBR-velden. Ja, als je kiest voor matten met vezels van 60 millimeter, dan hangt er inderdaad een veel steviger prijskaartje aan. Ga je voor vezels met een lengte van 48 millimeter, bedraagt het prijsverschil vijftien tot twintigduizend euro. Mijn boodschap is: ‘Koop kwaliteit. Duurkoop is goedkoop’. Het type kurkgranulaat dat wij verkopen is veilig en betrouwbaar. Het is een kwaliteits-natuurproduct met de juiste infill, juiste gewicht en juiste korrelgrootte. Er is een klein aantal distributeurs actief, waarvan wij de enige gecertificeerde leverancier zijn. Bij de bezoeken aan gemeenten kregen we de vraag voorgelegd of we aan konden tonen dat ons product inderdaad zo duurzaam is. Het bewijs daarvoor staat zwart op wit in een technisch rapport. Daaruit blijkt namelijk dat er géén PAKS (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, schadelijke kankerverwekkende stoffen) zitten in ons kurkgranulaat, géén metaal en géén schadelijke weekmakers.”
Familiebedrijf
Kieskurk is behalve in Nederland en België actief in landen als Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Noorwegen, Denemarken, Zweden en Oostenrijk. De onderneming uit Bergen op Zoom maakte onderdeel uit van een familiebedrijf, gespecialiseerd in het toevoegen van kurkgranulaat op kunstgrasvelden. Rob: “Mijn familie heeft al meer dan vijf generaties ervaring met kurk. Het bedrijf startte in de achttiende eeuw onder de naam Wd. P. Kies en Zn.; later veranderd in Kies Kurk anno 1845 BV. Het specialisme bestond uit drie sectoren: vloerbedekking, kurken sluitingen en industriële producten van kurk. Eind van de vorige eeuw fuseerde Kieskurk met Amorim, een familiebedrijf uit Portugal. Inmiddels is Amorim wereldmarktleider in alle onderdelen van het kurkproduct.”
PEC Zwolle
Om misverstanden te voorkomen. Het bedrijf Kieskurk van Rob is helemaal gericht op kurkgranulaat voor kunstgrasvelden. “Bij een BVO als PEC Zwolle ligt in het stadion nu een kunstgrasveld met infill van kurk in plaats van rubber. De reacties van voetballers waren en zijn heel lovend: ‘Het voelt aan als een natuurgrasveld met een heel goede vering en is daardoor minder belastend voor enkels en knieën.’ Een beter bewijs van de kwaliteit die kurkgranulaat biedt, is er niet. Het zijn immers de gebruikers zelf die zo positief reageren. Dat is een mooie stimulans voor ons om door te gaan op de ingeslagen weg. Kurkgranulaat heeft de toekomst”, aldus Rob.
Hij vervolgt: “Leuk om te vermelden is dat wij nauw samenwerken met de grote internationaal georiënteerde onderneming Natural Grass uit Parijs. Wij promoten hun zogeheten AirFibr-hybride matten. Dat zijn natuurgrasvelden. Deze kennen een samenstelling met kurk onder de toplaag, waardoor het water beter wegloopt. Zelfs na een hoosbui, zijn er geen plassen te zien op het veld en is de kwaliteit gegarandeerd. De drainage is optimaal. Aangetoond is bovendien dat het aantal blessures op deze ondergrond met veertig procent afneemt. Clubs als Real Madrid, Arsenal, West Ham United en Olympique Lyon spelen op velden van Natural Grass.”