In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuurtechniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze eerste aflevering: Theo van Rossenberg (64), specialist buitenruimte en adviseur buitensportaccommodaties van aannemingsbedrijf Jos Scholman Groen BV uit Nieuwegein. Theo werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot Fieldmanager of the Year 2015.
Hoe zou jij jezelf willen typeren?
“Als een vakidioot, een sportman en mensenmens. Ik verdiep me voor mijn werk in diverse sporttakken. Ik wil precies weten hoe bijvoorbeeld een voetballer of hockeyer zijn sport beleeft en waar hij of zij qua voorzieningen behoefte aan heeft. Daarnaast geniet ik van de vele contacten die ik opdoe. Ik haal veel plezier en voldoening uit het goed en zo breed mogelijk informeren van onze opdrachtgevers. Het is heel dankbaar werk om als een soort leermeester te helpen en adviezen te geven over het beheer en onderhoud van sportcomplexen en sportvelden.”
Waarin onderscheidt jouw werkgever Jos Scholman zich van andere aannemers?
“Het is een breed en veelzijdig bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw en sport- en cultuurtechniek. Alles op het gebied van Infra, Sport en Groen dus. Jos Scholman bestaat al ruim veertig jaar en heeft inmiddels zo’n tweehonderd vaste mensen in dienst. Bij de ontwikkeling en realisatie van de projecten gebruiken we onze eigen kennis, kunde en benodigde middelen en materialen. Het bedrijf hanteert dan ook het motto ‘Alles, maar dan ook alles, in eigen hand’. Een sterk punt is verder dat we in staat zijn om problemen meteen op te lossen en snel en accuraat te reageren op calamiteiten.”
Je hebt in de loop der jaren een indrukwekkend cv opgebouwd. Waar heb jij je zoal verdienstelijk gemaakt?
“Als allrounder werkte ik in het hele sportland: van diverse aannemingsbedrijven tot en met (Kiwa) ISA Sport. Eerder vervulde bij ik Jos Scholman de functie van kwaliteitsmanager. Bij ISA Sport was ik als adviseur buitensport verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van kunstgras en natuurgras-sportvelden. Met als specialisme het mengen van toplagen. Bij Arcadis beleefde ik mooie tijden als projectleider. Samen met ongeveer vijftien medewerkers hield ik me daar bezig met het beheer en aanleg van sportvelden. Als adviseur stuurde ik het beheer aan van de stadionvelden van Feyenoord, Ajax, Vitesse, NAC, Willem II en Go Ahead Eagles. Daarnaast was ik adviseur buitensportaccommodaties en golfbanenspecialist bij BAS Begeleiding en Advies Sportterreinen, hoofduitvoerder bij Oranjewoud, hoofdgreenkeeper bij golfclub Zeegersloot, opzichter bij de gemeente Woubrugge en betrokken bij de aanleg van golfbanen in het Duitse Mönchengladbach en Golfbaan Delfland in Schipluiden.”
Hoe kijk je tot dusverre terug op je carrière?
“Met een heel voldaan gevoel. Als ik het opnieuw mocht doen, zou ik mijn loopbaan ongeveer hetzelfde invullen. Door de jaren heen heb ik in mezelf geïnvesteerd en ontwikkeld door opleidingen te volgen op dag- en avondscholen. Als jonge jongen hielp ik mee in de kwekerij van mijn vader. Hij teelde onder meer snijbonen, radijsjes en augurken. En als 18-jarige jongen werkte ik bij een kwekerij bij ons in de buurt waar ze fuchsia’s en lelies verbouwden. Lekker bloembollen poten. Heel mooi werk! Ik ben van origine opgeleid als hovenier en tuintechnicus. En heb ook opleidingen gevolgd in Nederland en Engeland op het gebied van golfbanen. Van het aanleggen van klein- en grootschalig groen ging ik later meer de richting op van het beheer van sportvelden. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Integendeel! Mijn schoonvader en zwager zijn trouwens ook hoveniers. We hebben dan ook altijd genoeg gespreksstof.”
Heb je altijd al interesse gehad voor sport en cultuurtechniek?
“Ik was altijd al een sportieve jongen die graag voetbalde. Ook schaatsen vond ik mooi om te doen. Daarnaast ben ik een groenliefhebber in hart en nieren. Dat zal zeker ook met mijn agrarische achtergrond te maken. Als jongste zoon in een gezin van tien kinderen (zeven jongens, drie meisjes) in Ter Aar was ik een echte raddraaier. Ik was altijd weg. Als jongen van een jaar of zeventien zei mijn vader tegen me: “Als je zo doorgaat, komt er niet veel van je terecht, jongen”. Gelukkig is het later allemaal goed gekomen met mij. Dat vond mijn vader ook. Rond mijn dertigste, wat ouder en wijzer en veel ervaringen rijker, oordeelde hij een stuk positiever. “Je hebt het toch aardig gedaan Theo”, liet hij toen weten.
Heb je nog meer hobby’s? Hoe ontspan jij je?
“In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om lekker buiten fysiek bezig te zijn. Bijvoorbeeld tuinieren of bij familie en vrienden een straatje aanleggen. Daarnaast ben ik roadmanager van een praiseband en een gospelkoor. In het weekend fluit ik regelmatig wedstrijden bij de voetbalverenigingen in de kernen van de gemeente Nieuwkoop. Waaronder in mijn eigen woonplaats Ter Aar. Leuk detail is dat ik als medewerker van BAS Begeleiding en Advies Sportterreinen en Jos Scholman betrokken was bij het ontwerpen van een aantal sportcomplexen in diezelfde kernen. Als ik bij de voetbalclubs ben, geef ik daarom desgevraagd nog wel eens gratis advies over het beheer of onderhoud van de sportpark of de velden. Zelf voetbal ik nog in de zaal. Een biertje drinken met vrienden of bekenden vind ik ook heel gezellig.“
Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
“Jos Scholman is een aannemingsbedrijf dat op vele fronten actief is. Waaronder ook zout strooien op de wegen als het gevroren of gesneeuwd heeft. Ze mogen me dan rustig bellen als ze in de nachtelijke uren op pad gaan. Ik zorg met alle liefde en plezier voor het eten. En breng dan met de auto lekkere broodjes en salades naar mijn collega’s. Geen enkel probleem. Heel leuk om te doen.”
Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt. Een inspiratiebron?
“Mijn vader. Een hele harde werker die altijd klaarstond voor zijn gezin en helemaal opging in zijn werk.”
Op welke gebieden kunnen er in de sportsector stappen gezet worden. Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
“Op het gebied van onderwijs. Als lid van de Commissie Studie en Scholing van de BSNC en als gastdocent weet ik daar alles van. Ik ben via de branchevereniging nauw betrokken bij de opleidingen voor aanleg en onderhoud van sportvelden en golfbanen bij IPC Groene Ruimte in Schaarsbergen en HAS Kennis Transfer in ’s-Hertogenbosch.
Helaas staan de opvolgers van de huidige generatie praktijkmensen nog niet bepaald in lange rijen opgesteld om het stokje over te nemen. Zorgen heb ik ook over de interesse vanuit de sector van sport en cultuurtechniek voor een opleiding als terreinmeester bij IPC Groene Ruimte. Die kon laatst niet doorgaan vanwege een gebrek aan belangstelling. We moeten als branche op het gebied van onderwijs echt bij onszelf te rade gaan: hoe maken we jongeren enthousiast voor een toekomst in de buitensportsector? Hoe zorgen we voor nieuwe aanwas van fieldmanagers? En op welke manier kunnen wij hier als branche een bijdrage aan leveren? Hier serieus werk van maken gebeurt nu veel te weinig. Samen moeten we de antwoorden op die prangende vragen vinden.”
Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan graag uit willen oefenen?
“Waarschijnlijk een iets minder drukke baan en geestelijk minder belastend. Een vak waarin je lekker bezig bent en je handen uit de mouwen kan steken. Toch voel ik me nog altijd als een vis in het water als specialist en adviseur bij Jos Scholman.”
“Ik ben van plan om na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd gewoon door te gaan met werken. In ieder geval twee tot drie dagen in de week. Mijn oudere broer is een goed voorbeeld. Hij is 72 en maakt nog vele uren in een stekkwekerij. Ik vind werken nog veel te leuk om over een paar jaar te stoppen en achter de geraniums te gaan zitten. Daar ben ik helemaal het type niet voor. Het is zo prettig om veel onderweg te zijn en niet gebonden aan één plek. Dat geeft me een gevoel van vrijheid. Als ik hele dagen op kantoor moest doorbrengen, zou ik gek worden. Lekker op pad zijn en klanten begeleiden en adviseren om mooie sportcomplexen te realiseren en goed te beheren en onderhouden, is en blijft geweldig om te doen.“