Het toepassen van GPS (Global Positioning System) op sportcomplexen maakt het mogelijk om nog nauwkeuriger en preciezer onderhoud te plegen.
Door het analyseren, visualiseren en automatiseren van data zoals bodemgegevens zijn sportveldbeheerders in staat om per deelgebied maatwerk te leveren. Belangrijk omdat in de ondergrond van één sportveld vaak al veel verschillen zitten. De nieuwe opleiding Geo Media & Design van HAS Hogeschool richt zich deels op het gebruik van GPS-technieken in de sport. Docent en projectleider Marien de Bakker, student Tim Jacobs en leverancier Bas Visser over de voordelen van het navigatiesysteem voor beheerders en gebruikers van buitensportvelden.
De studierichting Geo Media & Design staat bij de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch voor het vierde jaar op het programma. Tijdens deze interactieve opleiding combineren studenten het vak aardrijkskunde met nieuwe media en design. Zij verdiepen zich in de wereld van virtual reality, serious gaming, YouTube, visual journalism, infographics en een flinke dosis geografie. “De studenten leren om geografisch te denken en complexe vraagstukken inzichtelijk te maken. Waaronder dus ook op het gebied van GPS-technieken in de sport”, vertelt docent en projectleider De Bakker.
Landbouw
Het gebruik van GPS in de landbouw is al in gang gezet. Dit navigatiesysteem maakt het mogelijk om met behulp van satellieten locaties te berekenen. De Europese Commissie liet eerder weten dat de EU de inzet van GPS en sensoren actief wil ondersteunen. Zo kan precisielandbouw een rol spelen bij het verhogen van de voedselproductie. Dit leidt namelijk tot hogere opbrengsten en lagere kosten door efficiënter gebruik van zaaizaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. De Bakker: “Het gebruik van GPS-technieken wint ook in de sportwereld terrein. In de opleiding Geo Media & Design leren we studenten hoe ze kunnen omgaan met de mogelijkheden die dit biedt voor het beheer en onderhoud van sportvelden. Ze verzamelen, analyseren en visualiseren data en verschillende gegevens over bijvoorbeeld voetbalvelden. En leren die toe te passen bij het onderhoud.”
De docent vervolgt: “Verschillende omstandigheden vragen om een verschillend beheer en registratie en automatisering hiervan. Neem het bemesten of het inzetten van bestrijdingsmiddelen. Wanneer bouw je dit af en is het beter andere middelen te gebruiken? GPS-technieken en sensoren brengen dit nauwkeurig in kaart en helpen sportveldbeheerders aan informatie om veel gerichter onderhoud te plegen. Bijvoorbeeld over op welk deel van het veld het belangrijk en beter is om minder te maaien. Dat kan door de informatie van de bodemanalyses goed om te zetten voor gebruik in de GPS-gestuurde machines of tractoren.”
GPS-ontvanger
HAS-student Tim Jacobs is blij dat hij enkele jaren geleden koos voor de opleiding Geo Media & Design. “Ik studeerde eerst werktuigbouwkunde. Dat was niet helemaal mijn ding. Toen ben ik overgestapt naar Geo Media & Design. Ik zit nu in het vierde jaar en heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. De combinatie van aardrijkskunde met nieuwe media is supergaaf. Dat geldt zeker voor het analyseren van geografische gegevens.”
Tim weet inmiddels als geen ander dat het gebruik van GPS-technieken veel mogelijkheden biedt op allerlei terreinen. “In de sportwereld zie je steeds vaker dat sporters onder hun shirt een gps-ontvanger dragen. Het levert allerlei nuttige informatie op voor de leiding van een wielerploeg. Bijvoorbeeld over waar de renners zich precies bevinden tijdens een rit, over de nog af te leggen afstand en hoe ver ze van het peloton of de kopgroep verwijderd zijn”, vertelt Tim enthousiast. “Ook de conditie en staat van sportvelden kun je registreren met satellietbeelden en –data, al wordt die techniek in de sportwereld nu nog niet zo vaak toegepast. Met een drone is het mogelijk een voetbalveld heel verfijnd in kaart te brengen. Bijvoorbeeld om uit te zoeken of er op bepaalde plekken sprake is van een groeiachterstand van het gras. Je ziet dat gezonde planten een ander soort licht afgeven dan ongezonde. Zo kun je bepalen welke onderhoudsmaatregelen nodig zijn. Dat alles maakt de opleiding Geo Media & Design zo boeiend om te volgen.”
Wat Tim na zijn opleiding aan de HAS gaat doen, weet hij nog niet precies. “Er zijn zoveel leuke dingen. Het lijkt mij gaaf om aan de slag te gaan met ruimtelijke analyses en consultancy. Maar ook doorstuderen in een master met big data is zeker nog een optie. Uiteindelijk lijkt het me ook mooi om dit ooit als ondernemer op te pakken en te pionieren op de markt met geo informatie.”
HIC-meter
Een bedrijf dat de ontwikkelingen van GPS-technieken in de sport nauwlettend volgt, is kersvers BSNC-lid Wireless Value. De Drentse onderneming exploiteert een design center voor draadloze producten. Wireless Value zet de mede door haar vervaardigde HIC-meter en de Triple A meter onder meer in voor de inspectie van gras- en kunstgrasvelden. “De kwaliteit van de ondergrond kan in de loop van de tijd veranderen. Bijvoorbeeld door zand en vuil, intensiever gebruik en weersinvloeden. Het regelmatig uitvoeren van een meting is belangrijk om een constante kwaliteit te handhaven. Met de HIC-meter kan dat snel en eenvoudig”, vertelt verkoopdirecteur Bas Visser.
Om het voor de klanten nog aantrekkelijker te maken is de zogeheten BlueImpact software van Wireless Value voor Android en PC voorzien van een GPS-functionaliteit. Visser: “Vanuit Excel is het mogelijk databases vooraf in te laden in de applicatie. Dat scheelt veel werk tijdens inspecties. Daardoor is het mogelijk nog sneller metingen uit te voeren. Dat gebeurt nu vooral bij het testen van valondergronden in speeltuinen, onze core business. Over een jaar hopen we producten met deze techniek ook steeds vaker aan te bieden aan onze klanten in de sportwereld.”
Meer informatie over de opleiding Geo Media & Design van HAS Hogeschool is te vinden op de website: www.hashogeschool.nl/denbosch/geomediadesign