In de Green Deal Sportvelden (GDS) is een duidelijke afspraak gemaakt: de aanleg en het onderhoud van sportvelden zonder chemische gewasbeschermings-middelen is officieel een feit vanaf 2021. Het gebruik van chemie is dan in principe niet meer toegestaan. In het kader van de Green Deal gaan betrokkenen uit de buitensportsector in op het chemievrij beheer. In deze aflevering: directeur Goof Rijndorp van aannemingsbedrijf Bras Fijnaart. “Alleen wanneer de branche de komende jaren aan kan tonen echt niet zonder chemische middelen te kunnen, wordt chemie hopelijk nog toegestaan”, aldus Goof.
Van loonbedrijf voor boeren en fruittelers tot een veelzijdige speler op de groenvoorzieningsmarkt. BSNC-lid van het eerste uur Bras Fijnaart uit Heijningen transformeerde de afgelopen 61 jaar tot een modern, vernieuwend bedrijf met een hoogwaardig machinepark. Bras Fijnaart ontwikkelde zich tot specialist in cultuurtechniek, groenvoorziening en hydroseeding. “De helft van onze omzet halen we uit opdrachten in de sportsector”, benadrukt Goof.
Praktijkvoorbeelden
De visie van Goof op de GDS en het chemievrij beheer is duidelijk. Gevraagd naar de kansen voor de branche en de zogeheten ‘best practices’ zegt hij: “Ik ben blij met het besluit dat onze sector vanaf 2021 de sportvelden zoveel mogelijk chemievrij moet beheren en onderhouden. Daardoor weten we waar we aan toe zijn. Het is een mooie uitdaging om met elkaar goed na te denken over innovatieve oplossingen. Daarmee doel ik op duurzame en zo veilig mogelijke werkmethoden in plaats van belastende middelen voor mens, dier en milieu. De studiebijeenkomsten van de Taskforce Green deal Sportvelden (initiatief van BSNC, VHG EN CUMELA Nederland) in het voorjaar komen wat dat betreft precies op tijd. Deze staan in het teken van het aandragen van goede praktijkvoorbeelden. Dus de best denkbare alternatieven voor onderhoud met gewasbeschermingsmiddelen. Een prima zaak!”
Goof vervolgt: “Belangrijk is dat we in de tijd tot 2021 alles proberen om grasvernielers als engerlingen, emelten en schimmels zonder chemie, bijvoorbeeld met aaltjes, op natuurlijke, biologische wijze te bestrijden. Blijkt dit écht niet voor honderd procent haalbaar: dan moet het mogelijk blijven onder strenge voorwaarden en op een verantwoorde manier in bepaalde gevallen chemie te gebruiken: paardenmiddelen die alleen ‘op recept’ verkrijgbaar zijn. En dus is het belangrijk de overheid hiervan te overtuigen. Vergelijk het met iemand die flink ziek is en antibiotica nodig heeft. Die koop je ook niet zomaar even bij de plaatselijke drogist.”
Hoge weerstand
Volgens Goof is het -met het oog op het toekomstige chemievrij beheer- in de eerste plaats beter om te voorkomen dan te genezen. “Zorg voor een kwalitatief goed en gezond veld met een hoge weerstand. Samen met een leverancier van organische meststoffen DCM en adviesbureau KYBYS zijn we hier al een paar jaar volop mee bezig. Dat doen we aan de hand van het O2-natuurgrasconcept. Doel hiervan is de capaciteit van lucht- en waterberging in de toplaag van sportvelden te verhogen door lava in de toplaag toe te passen in plaats van zand. Het concept zorgt voor een perfect groen en duurzaam natuurgrassportveld; een mat die een gegarandeerd aantal uren kan worden bespeeld en voor de duur van tien jaar gegarandeerd wordt op grasbezetting, vlakheid en waterafvoer.”
Het moment van het chemievrij beheer en onderhoud vanaf 2021 komt steeds dichterbij. Goof vertrouwd erop dat de buitensportsector dan goed beslagen ten ijs komt met vernieuwende en creatieve alternatieven. “Het onderwerp leeft in onze branche. De bewustwording is aanwezig om niet langer te wachten en samen serieus aan de slag te gaan met het vinden van innovatieve oplossingen. Niks doen is geen optie. Het is tijd voor actie.”