“Als ik voor een thuisduel in De Galgenwaard het veld wedstrijdklaar maak en de tribunes langzaam zie volstromen, weet ik waarvoor ik het allemaal doe. En waarom het vak van groundsman zo mooi is.” Jan Gijzen is een gedreven en gepassioneerd werknemer van BVO FC Utrecht: sinds kort lid van de BSNC. Samen met drie collega’s zorgt hij voor het onderhoud van het stadionveld en de vier grasmatten op het nabijgelegen trainingscomplex Zoudenbalch.
Het fraaie onderkomen van FC Utrecht vormt donderdag 6 april het decor voor de Open Dag Fieldmanagement. Behalve in De Galgenwaard vertellen specialisten ook in de stadions van de Eredivisieclubs Feyenoord, PSV, FC Groningen, NEC, Go Ahead Eagles en op de trainingsaccommodatie De Toekomst van Ajax alles over de aanleg, onderhoud en renovatie van sportvelden. “Samen met assistent-trainer Jean-Paul de Jong spreek ik de bezoekers 6 april toe”, vertelt groundsman Jan.
De studenten uit het beroepsonderwijs mogen tijdens het evenement in het stadion van FC Utrecht ook de hybride grasmat betreden. Leuke bijkomstigheid is dat het Nederlands vrouwenelftal de dag erna een oefenduel speelt met Frankrijk in De Galgenwaard. Jan: “Tijdens de tweede editie van de Open Dag Fieldmanagement laten we daarom zien hoe wij het stadionveld prepareren voor die wedstrijd. Het is heel mooi als we de interesse van de jongeren kunnen opwekken voor ons vak. Als daar een stage bij FC Utrecht uit voortvloeit, zou dat helemaal prima zijn. Toen de eerste editie van het evenement in 2015 in De Galgenwaard plaatshad, werkte ik hier overigens nog niet. Ik ben daarom heel benieuwd hoe de dag verloopt. Binnenkort krijgen we van de BSNC alle ins en outs van het programma te horen. Ik kijk ernaar uit.”
Over de branchevereniging gesproken. Wat is volgens Jan de meerwaarde van het lidmaatschap van de BSNC? “Kennis delen over de aanleg en onderhoud van sportvelden. En op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Bovendien wil ik graag als het werk het toelaat bijeenkomsten bezoeken. Zoals de Dag van de Sportaccommodaties op 9 maart. Dan ben ik van de partij.”
Nieuw stadionveld
Behalve het stadionveld is Jan met zijn drie collega’s dus ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de vier grasmatten in sportpark Zoudenbalch. Jan: “De technische staf en de selectie trainen op twee hybride velden. Het beloftenteam maakt gebruik van een lavaveld. Daarnaast bestaat het complex uit een honderd procent natuurgrasmat voor wedstrijden. We oriënteren ons momenteel in het buitenland op de aanleg van een nieuw hybride stadionveld in de zomer van 2018. Waaronder met een bezoek aan De Engelse topclub Arsenal. Komende zomer is geen optie voor een nieuw veld. De Galgenwaard is dan namelijk een van de speelsteden van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen.”
Als hoofd-groundsman maakt Jan werkweken van gemiddeld vijftig uur. “Ik ben eigenlijk zeven dagen per week in de weer voor de club. Dat doe ik met heel veel plezier. Gras is namelijk ook mijn hobby. Ik vind het daarom heel leuk mijn passie voor het werk als groundsman of fieldmanager tijdens de Open Dag Fieldmanagement over te brengen op de studenten.”