In het ultieme natuurgras-sportveld groeien alleen gezaaide cultuurgrassen. Spontaan opkomende grassen en kruiden zijn ongewenst. Waar voorheen de symptomen van ongewenste ontwikkelingen konden worden ‘gecorrigeerd’ met de gifspuit, ligt de nadruk nu op mechanische en biologische bestrijding. Voor de langere termijn is preventie echter een efficiëntere insteek. Immers, wanneer ongewenste soorten zich niet vestigen, hoef je ze ook niet te bestrijden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geeft Ernst Bos in deze deelsessie inzicht in de signaalwaarde van enkele algemeen voorkomende grasveldonkruiden en de waarde van gedegen kwaliteitsmonitoring vanuit het perspectief van Integrated Pest Management (IPM).
Want een structureel goede sportveldkwaliteit bewijst dat een sportveldbeheerder de juiste keuzes maakt in het kader van IPM.
Vooral onkruiden en ziekten zijn in feite signaallampjes, die aangeven aan welke knoppen je moet draaien voor preventie en pesticidenvrije bestrijding. Dit ‘lezen’ van de grasmat is een belangrijk aspect van de monitoring in het kader van IPM (geïntegreerde gewasbescherming). Andere onderdelen van IPM zijn het toepassen van schadedrempels en de zorg voor een gezond en weerbaar gewas (gras in dit geval), denk aan resistente rassen en goed onderhoud. Beheerders die (mogelijk) gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, moeten kunnen bewijzen dat ze de goede keuze hebben gemaakt. Maar hoe doe je dat?
De ervaring leert dat sporttechnisch structureel goede velden dezelfde kenmerken en eigenschappen bezitten die nodig zijn voor succesvol pesticidenvrij beheer en klimaatweerbaarheid. Goede velden onderscheiden zich op enkele gemakkelijk herkenbare punten.
Inschrijven voor conGRAS
Deelname voor BSNC-leden is gratis. Niet leden betalen € 225,00. Schrijf je nu in. Je hoeft je niet aan te melden voor een deelsessie. Op de dag zelf maak je de keuze aan welke deelsessies je wilt deelnemen.
Meer informatie over conGRAS vind je via deze link.