Re-Match is sinds kort aangesloten bij de BSNC. Deze Deense organisatie recyclet kunstgrasvelden. Door ‘turf recycling’ zetten ze velden om tot ruwe, herbruikbare materialen.
“Het gaat bij ons vooral om duurzaamheid”, stelt Eric McGuire, salesmanager van Re-Match. “We willen circulair recyclen en zorgen dat wat de stad in komt, ook in dezelfde stad hergebruikt wordt. Wanneer we naar de toekomst kijken, zien we dat het logischerwijs steeds belangrijker wordt om ook het recyclen zelf te verduurzamen. Re-match wil gemeenten, sportverenigingen en andere eigenaren van kunstgrasvelden helpen bij het op een milieuvriendelijke manier vervangen van hun velden. Dat voorkomt veel afval.”
Re-match neemt velden aan het einde zijn van hun ‘lifecycle’. Zij recyclen dit voor 99%. “De materialen die wij kunnen hergebruiken uit een vervangen veld, gebruiken wij voor de productie van nieuwe praktische toepassingen.” Eric geeft een paar voorbeelden. “Denk aan picknickbanken, verkeersborden én ook nieuwe velden. Dat was vroeger niet te bedenken. Tot aan de introductie van Re-Match was het volledig recyclen van versleten kunstgrasvelden niet zo ver. Toen werden er alleen losse elementen uit de velden teruggewonnen. Nu wordt vrijwel het hele veld gerecycled”, aldus Eric.
ETV – Certificaat
Re-Match wordt herkend door hun oplossing voor de velden. Niet alleen vanuit het perspectief van het klimaat, maar ook het financiële aspect speelt een rol, doordat velden gemakkelijker kunnen worden verwijderd. Ook hebben ze vanuit de Europese Unie het ‘ETV-certificaat gekregen. “Dit certificaat is een bewijs dat wij een bewezen en consistent recycleproces van hoge kwaliteit voeren. Ieder bedrijf dat kunstgrasvelden inneemt, zou dit certificaat in offertestadium moeten kunnen overleggen aan zijn opdrachtgever”, vertelt Eric. Bij Re-Match hebben ze zelf ook een certificaat geïntroduceerd. “Wij gebruiken zelf het ‘End-of-life’ certificaat. Hierin staat alle informatie en documentatie van het hele recycleproces van een kunstgrasveld. De eigenaar van het versleten veld krijgt de statistieken hiervan, om ook een goed beeld te geven hoeveel ruwe materialen we weer uit zo’n veld hebben kunnen halen.” Binnenkort lanceert Re-Match een app waarin eigenaren van de oude velden het hele recyclingproces kunnen volgen.
Om deze manier van recyclen voor zoveel mogelijk sportveldeigenaren toegankelijk te maken, koos Re-Match voor een lidmaatschap van de BSNC. “We sluiten graag aan op het brede netwerk van de branchevereniging. In Nederland worstelen veel gemeenten en andere eigenaren nu met het afvoeren en laten verwerken van hun kunstgrasmatten. Wij helpen dit probleem graag mee oplossen. Daar profiteert iedereen van.” Onlangs heeft Re-Match een vestiging geopend op de Ericssonstraat 2 in Rijen, Noord-Brabant. We gaan dus nog veel van ze horen.