BSNC mag opnieuw een sport-minnende gemeente bijschrijven in het groeiende ledenbestand. Het gaat ditmaal om Renkum. Een gemeente die zes voetbalverenigingen, negentien natuurgrasvelden en één kunstgrasveld (tweede staat op de rol) telt. En verder drie artificiële hockeymatten, rijk is.
Renkum ligt op de grens van het heuvelachtige gebied van de Zuid-Veluwe en het Gelders Rivierengebied. In de gemeente wonen ruim 31.000 mensen, verdeeld over de dorpen Oosterbeek, Renkum, Heelsum, Wolfheze, Doorwerth en Heveadorp. “Het onderhoud van de hockeyvelden gebeurt door de verenigingen”, vertelt Henk van den Brink (58), uitvoerder onderhoud sportaccommodaties. “Van de zes voetbalclubs zijn er drie gevestigd op één sportpark. Vijf natuurgrasvelden zijn geprivatiseerd. Verder doen we als gemeente alles in eigen beheer, zowel het reguliere als het groot onderhoud. Ik stuur een team aan van drie man dat dagelijks op de sportaccommodaties actief is. Zelf ben ik ook twee tot drie keer week op de velden te vinden om de conditie van de velden te controleren en een helpende hand toe te steken. Die afwisseling tussen het werk op kantoor en in het veld maakt deze baan zo afwisselend.”
Profclubs
Saillant detail is dat het bekende Hotel De Bilderberg in Oosterbeek met grote regelmaat tal van Nederlandse en buitenlandse (top)clubs ontvangt en onderdak biedt. Waaronder Belgische, Duitse, Franse, Griekse, Turkse en Spaanse teams. Van de selecties van Ajax, Feyenoord en PSV tot die van Bayern München, Standard Luik en Espanyol: ze speelden en trainden alle op perfect getrimde voetbalvelden in Oosterbeek, Heelsum en Wolfheze. Henk: “We hebben als gemeente door de jaren heen een goede naam opgebouwd in de internationale voetbalwereld. Daar zijn we best trots op. Al die profclubs bereiden zich hier graag voor op het nieuwe voetbalseizoen. Hotel De Bilderberg least de velden. In totaal gaat het om veertien grasmatten, verdeeld over de verschillende sportparken. Tijdens het door Nederland gewonnen EK 2017 voor vrouwen verbleven de nationale vrouwenelftallen van Denemarken en Zwitserland én alle scheidsrechters in diverse hotels binnen de gemeente Renkum. Mooi toch!”
BSNC
Henk vindt het belangrijk om lid te zijn van een branchevereniging als de BSNC. “Zeker in deze tijd waarin er zoveel ontwikkelingen zijn in de sportsector. Denk maar aan de Green Deal, het toekomstige verplichte chemievrije beheer van de sportvelden en vraagstukken als de veiligheidsrisico’s van het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasmatten”, geeft hij aan. “BSNC is een club waar veel kennis zit. De brede opzet is een heel sterk punt. Net als het netwerken en het uitwisselen van informatie met collega’s van andere gemeenten. En natuurlijk ook met de vertegenwoordigers van de andere platforms aannemers, adviseurs en leveranciers. Op die manier blijven we goed op de hoogte van alles wat er speelt.”
Henk vindt overigens dat de Green Deal niet ver genoeg gaat. “Zelf gebruiken we bij het onderhoud van de sportvelden al sinds 1998 geen chemische bestrijdingsmiddelen. Een beetje onkruid op de velden kan geen kwaad. Behalve het terugdringen van chemie zou dit ook moeten gelden voor alle grondstoffen”, benadrukt hij. “We hanteren een strak maairegime, En beregenen doen we bij voorkeur ’s nachts, veel effectiever.”
Relatiegericht
Henk omschrijft zichzelf als een ‘relatiegericht’ persoon. “Het is belangrijk dat de verschillende betrokken partijen in onze branche goed naar elkaar luisteren. Zeker als het gaat om het beheer van de sportvelden. Neem bijvoorbeeld de dialoog tussen gemeenten en aannemers. Qua beleving en moraal bestaan er soms wel eens verschillen. We praten wel eens langs elkaar heen. Meer begrip voor elkaar zou al veel helpen. Een discussie die we juist binnen de BSNC heel goed kunnen voeren. Ook daarom heeft de branchevereniging voor ons meerwaarde.”