“Vrijwilligers willen geholpen worden én gehoord worden.”

De grootste uitdaging? Daar hoeft nieuw BSNC-partnerlid Bart Coenen van de gemeente Laarbeek (Noord-Brabant) niet lang over na te denken: “Onkruid-druk en waterbeheersing, zoals zovelen in mijn vak: hoe houd je de velden bespeelbaar onder extreme omstandigheden? Daarvoor heb je kennis nodig van de techniek. En daarnaast speelt de communicatie met de vrijwilligers een belangrijke rol.” Laat nu juist de combinatie van mens en techniek dat zijn, waar Bart Coenen warm voor loopt in zijn werk!

Sinds 1,5 jaar is Bart Coenen beheerder sportparken bij de gemeente Laarbeek. Hij is verantwoordelijk voor vier sportparken met gemiddeld vijf velden per park. Op alle velden ligt gras en wordt voetbal gespeeld, op een veld na: die is voor korfbal. Daarnaast heeft Laarbeek één park waar vanaf volgende week een kunstgrassportveld in eigen beheer is. Ook financiering en onderhoud is zelf geregeld.

Denken in kansen

Hoewel Bart goed bezig is met oplossingen ter vervanging van de chemische bestrijdingsmiddelen, zoals mechanisch bestrijden, inzet van onkruidrobots of andere manier van maaien, blijft hij nieuwsgierig naar kennis en ervaringen uit de branche. En daarom is hij, namens de gemeente Laarbeek, lid geworden van de BSNC. “Als gemeente willen wij graag inzetten op biodiversiteit, klimaatverandering. We willen niet achteraan sluiten, maar meer in kansen denken. Want als je achteraan sluit en doet wat bedacht is dan heb je geen inbreng gehad. En ik kan ook veel leren van anderen.”

Met die kennis kan Bart de vrijwilligers ook beter helpen want: “De vrijwilligers hebben extra werk aan die nieuwe manier van bestrijding.  Tot vijf jaar geleden hadden ze de velden die er strak bijlagen. Nu is er meer onkruid. Daar hebben ze moeite mee want zij willen dat velden er zo netjes mogelijk eruitzien. Ook hebben zij een hoge workload en wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden. Ik wil hen meekrijgen in de omslag van werken en dat heeft nu eenmaal wat tijd nodig. Vrijwilligers willen geholpen worden en gehoord worden. Dan hebben ze ook het gevoel hebben dat ze echt inspraak hebben. “

Verbindingen

In deze tijd van snelle veranderingen en nieuwe technologie staat voor Bart voorop dat hij de verbinding wil opzoeken tussen mensen. Dan kom je samen tot mooie oplossingen: verbinding tussen club en vrijwilliger, tussen vrijwilliger en beheerder, tussen melder en gemeente. “Wij moeten luisteren naar elkaar, open staan voor elkaar. Dan kom je tot oplossingen. Dát vindt hij mooi en belangrijk. “We willen als gemeente niet hoog van de toren roepen. Wij willen het gezamenlijk doen. We hebben allemaal een doel voor ogen: lekker voetballen in weekend.”

Hoe kwam Bart Coenen bij de BSNC terecht?

Nadat Bart de BSNC tot tweemaal toe op een beurs was tegengekomen, is hij eens op het internet gaan rondkijken. Hij wilde graag meer kennis in huis halen en meer input vanuit de branche krijgen. En zo meldde hij de gemeente aan als partnerlid van onze branchevereniging. Welkom Bart en de gemeente Laarbeek!

Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst ook wil meepraten en actief gaat participeren in een werkgroep of project, maar voor nu is het eerst kennismaken en de vereniging wat beter leren kennen.

Over Bart Coenen

Bart heeft gewerkt in een aantal verschillende functies. Hij heeft een achtergrond als hovenier en in de techniek. Na een functie binnen zorgboerderijen en later in de buitendienst van de gemeente, is hij sinds januari 2023 beheerder van onder andere de sportparken. En ook van openbaar groen, bermen en sloten en waterpartijen. Daarin komen al zijn interesses samen: techniek, werken in het groen en omgaan met mensen. Dat maakt het voor hem de perfecte baan!

Meer nieuws