Over kunstgras leer je niks op school, dat komt pas in de praktijk

Toen Mark van Wijlen in 2021 in dienst kwam bij Finovi werd hij ontvangen en begeleid door hoofduitvoerder Hans Pennings. Hans had in datzelfde jaar de overstap gemaakt naar het kunstgrasbedrijf en nam 40 jaar kennis en ervaring mee. In dit duo-interview vroegen we hen hoe de samenwerking gaat tussen deze meester en zijn gezel. 

Mark: “Via de website melden ze zich vaak bij ons. Ze hebben een MBO opleiding gevolgd voor hovenier of automonteur, of ze werken bij de sportschool. Ze komen net van school af; misschien hebben ze een verkeerde keuzegemaakt, ze zijn een beetje zoekende. De jongens die we de laatste tijd hebben aangenomen hebben allen geen kennis van de sport, ze zijn allen intern opgeleid bij Finovi. En wij begeleiden hen allemaal op allerlei vakgebieden.” 

Leren doe je in de praktijk  

“In de praktijk moet je het ervaren. Bijvoorbeeld: een kunstgrasveld moet worden gerepareerd. Dan ga je kijken en komen er vragen op. Wat kom je ter plekke tegen? Als je de rol gaat uitrollen komen er soms plooien in, wat moet je doen? Hoe kan je het beste de reparatie aanpakken; welk type materiaal is het, hoe moet je dit snijden? “ 

De kennis zit in het hoofd   

De kennis zit bij Hans in zijn hoofd. Hans: “Klopt. Er zijn geen boeken, nergens. Ik ben zo’n twee á drie jaar bezig om onze kennis over te dragen. Die heb ik zelf opgebouwd in veertig jaar: eerst 34 jaar in dienst bij Heijmans, later zes jaar bij CSC Sport. Vroeger ging je er ook gewoon op af. Men zei: ”Je lost het maar op”. Dan deed je dat of overlegde je met een collega. Wat ik zie is dat Mark het snel oppakt, hij heeft in twee jaar ontzettend veel geleerd. En ook buiten zijn er meerdere jongens die het vrij snel door hebben.” 

Ogen en oren goed openhouden 

Mark kwam in 2021 in dienst met 7,5 jaar werkervaring als chauffeur en monteur en had al die kennis van kunstgras nog niet. “Eerst liep ik mee als vakman, dan ga je met je handen werken. Je moet je ogen en oren openhouden, kijken hoe anderen het doen. Dan eerst zelf nadenken en anders gewoon vragen aan Mark of aan de projectleiders.” 

Na het behalen van het diploma voor de bijscholing voor uitvoerder mag Mark nu zelfstandig projecten aansturen. “Ik zorg ervoor dat de juiste machines met de juiste mensen op de juiste plek staan en houd zicht op  de kosten van het project.” Hij heeft het enorm naar zijn zin, want: “Elke dag is weer anders! Ik kan een planning maken en dat kan binnen vijf minuten weer omdraaien. Dan moet ik dat zo vlug mogelijk weer ordenen en regelen.”

Hoe begeleid je jonge nieuwe collega’s?  

Hans heeft veel ervaring met het aannemen van nieuwe collega’s en weet bij sollicitanten al best snel welk vlees hij in de kuip heeft. “Als de sollicitant enthousiast is en zin heeft in iets nieuws is het begin al goed. Vervolgens laat ik hem een dag mee lopen. Dan hoor je: waar ligt de interesse? Is dat voor service & onderhoud, of voor aanleg? Wat past goed bij deze jongen? Dus die motivatie is vanaf het begin belangrijk. Jongeren zien dingen op hun eigen manier en nemen vlug kennis op. Dan kunnen ze het een volgende keer zelf.” 

“We laten ze heel vrij,” vervolgt Mark. Hij kijkt mee op de achtergrond. “Na twee of drie weken weet je wel wat ze in hun mars hebben. Hoe sneller ze meer kennis en ervaring opbouwen, des te sneller laten we ze los.” Mark ging bijvoorbeeld na zijn start al snel alleen op pad. Ze hebben wel telefonisch contact, maar Hans komt niet meer kijken of hij zijn werk wel goed doet.  

Er wordt echt naar je geluisterd 

Mark en Hans zijn het roerend eens: de sfeer is erg goed. Finovi is vrij klein en het gaat om de mensen die er werken. Alles onder elkaar is sociaal en gemoedelijk. Dat is ook fijn voor nieuwelingen. Hans: “Bij grote bedrijven ben je een nummer, bij ons doe je het met z’n allen en gaan we er met z’n allen voor.” Mark voegt daaraan toe: “Er wordt echt naar je geluisterd.” 

Rubriek Meester – Gezel 

Heb jij met veel plezier en interesse dit interview gelezen? Voor deze rubriek Meester-Gezel zijn wij op zoek naar vakmensen die een combinatie vormen van een ervaren werknemer (de meester) en de nieuweling (gezel). Hoe werken zij samen? Wat leert de meester van de gezel en andersom? Wat moet je doen en wat kan je laten? Geef je ons namen van mensen of organisaties door, dan nemen wij contact met hen op. Info@bsnc.nl, of bel met Juul van Rijn, communicatieadviseur BSNC (06 31753737).   

Meer nieuws