Stikstofuitspoeling onder (hybride)grassportvelden kan geminimaliseerd worden

In 2022 heeft de BSNC-werkgroep Hybride sportvelden opdracht gegeven voor onderzoek naar de stikstofuitspoeling onder hybride sportvelden. De belangrijkste uitkomst? Door met nauwkeurige bemestingsschema’s en verfijning van irrigatiestrategieën te werken, is het mogelijk om stikstofuitspoeling onder sportvelden te minimaliseren en daarmee sportgrasonderhoud verder te verduurzamen. Ook is er geen verschil in uitspoeling aangetroffen tussen een grassportveld en een hybride sportveld. 

Dit onderzoek is in de periode 2023 – 2024 uitgevoerd door Lumbricus Environmental Research and Consultancy. Het BSNC-verenigingsbestuur heeft na advies van de commissie Onderzoek het rapport ‘Onderzoek naar stikstofuitspoeling onder (Hybride) Sportvelden’ officieel vastgesteld.  

In het rapport wordt de onderzoeksmethode beschreven en worden de uitkomsten en conclusies gepresenteerd. Ook worden aanbevelingen gedaan om zowel de uitspoeling van water en nutriënten te minimaliseren als het gras optimaal te laten groeien. 

De conclusie van het rapport is zeker de moeite waard om te lezen: er is namelijk in het onderzoek geen substantiële uitspoeling van stikstof waargenomen.   

Vervolg 

De werkgroep Hybride sportvelden maakt een samenvatting van de onderzoeksresultaten. Deze is begin november beschikbaar. Ook wil de werkgroep de aanbevelingen vertalen naar praktisch toepasbare adviezen voor bemesting en beregening van (hybride) grassportvelden. Verder wordt dit najaar een expertmeeting georganiseerd. Daarin worden de uitkomsten gepresenteerd en worden deze besproken. Interessant is om de uitkomsten te spiegelen aan ervaringen van andere experts (beheerders, meststofproducenten en leveranciers) die zich met dit vraagstuk bezighouden. De aanbevelingen en uitkomsten van de expertmeeting zijn eind 2024 beschikbaar. 

Het onderzoeksrapport 

Lees het onderzoeksrapport hier. 

Meer nieuws