Wat houdt de BSNC-commissies bezig? Vandaag: gras!

De commissies Gras, Kunstgras en Onderzoek, waar houden zij zich mee bezig? Kan ik als BSNC-lid zaken die mij bezighouden ook inbrengen? In deze nieuwe rubriek van onze BSNC-nieuwbrief gaan we op deze vragen in. Te beginnen met de commissie Gras, die vrijdag 6 september haar eerste overleg had na de zomervakanties. 

De commissie Gras houdt zich bezig met actuele ontwikkelingen op het vlak van advisering, engineering, realisatie, (toe)levering en onderhoud van grassportvelden. Zij neemt initiatieven die bijdragen aan kwalitatief hoogwaardige grassportvelden en initieert ontwikkeling en uitwisseling van kennis op dit vlak. 

Vrijdag 6 september stond het definitieve rapport over de uitspoeling van meststoffen op hybride sportvelden op de agenda en ook een voorstel voor deelname aan het vervolgonderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar de effecten van het klimaat op (sport)gras en biodiversiteit. Het rapport over de uitspoeling van meststoffen is door de commissie vastgesteld.    Op 19 september ligt het, voor een advies aan het verenigingsbestuur, voor bij de commissie Onderzoek. Als deze commissie ook haar akkoord geeft, kan het rapport definitief vastgesteld worden door het verenigingsbestuur (2 oktober) en daarna worden gepubliceerd. 

De commissie staat ook positief tegenover een partnerschap van de BSNC in het WUR-onderzoek. Dit voorstel doorloopt dezelfde procedure langs de commissie Onderzoek en het verenigingsbestuur. Een definitief besluit wordt pas gevraagd als het onderzoeksvoorstel van de WUR toegekend wordt vanuit de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw-Water-Voedsel 2024-2027. Dit is in november 2024 bekend. 

Onderwerpen die verder aan de orde kwamen: 

  • Elektrificeren onderhoudsmachines. In samenwerking met de commissie Kunstgras wordt gekeken wat de behoefte is naar informatie over elektrificeren en hoe de informatievoorziening naar de BSNC-leden kan worden georganiseerd; 
  • Human Capital Turfmanagement. De commissie wil dat hier meer aandacht voor komt en vanuit het BSNC-bureau is initiatief genomen om hierover met IPC Groene Ruimte en HAS Green Academy in gesprek te gaan; 
  • BSNC-congres 2025. De commissie Gras neemt een belangrijke rol in het bepalen van het programma en werkt actief mee aan de eerste verkenning van onderwerpen. 

Dit zijn de zaken die we er voor dit artikel uit hebben gepikt. Wil je alles weten wat er besproken is, kijk dan regelmatig op www.bsnc.nl, onder ‘leden/agenda’s en notulen’ (alleen toegankelijk voor leden, via een inlog). Daar worden de verslagen van BSNC-commissies en -werkgroepen gepubliceerd. 

Heb je een vraag, wil je je ideeën delen of wil je onderwerpen inbrengen, stuur dan een mail naar: info@bsnc.nl.

Meer nieuws