Met de keuze voor Pleun Lok als nieuwe voorzitter van de commissie Onderzoek heeft de BSNC gekozen voor een ervaren allrounder. Pleun is onder andere voorzitter van de BSNC-werkgroep hybride sportvelden en voorzitter van de jury van de verkiezing Fieldmanager of the Year. Hij was zes jaar voorzitter van de BSNC, zat in de Bondsraad van de ANWB en de Raad van Advies van de Rabobank. Daarnaast heeft hij ruime ervaring met aanbestedingstrajecten en projecten die draaien op cofinanciering. Welke plannen en ambities heeft Pleun met de commissie Onderzoek van de BSNC?
De juiste man op de juiste plaats? Pleun lacht even als ik hem hartelijk feliciteer met zijn nieuwe functie. Toen hij werd gevraagd door verenigingsmanager Hans Arends, heeft Pleun niet klakkeloos ja gezegd. “Ik heb eerst gevraagd naar de taken en verantwoordelijkheden. Daar hebben we in gesprek een paar uur over gebakkeleid, en vervolgens heb ik ja gezegd.
Kenniscentrum BSNC
Pleun wil met zijn commissie meer proactief zijn: “Ik vind dat we als BSNC weer (meer) terug moeten naar onze kerntaken en waarden, namelijk: een kenniscentrum zijn voor de hele keten van de buitensportaccommodaties.” Daarom wil hij met zijn commissie ook snel in gesprek met de collega’s van de commissies Gras en Kunstgras.
De onderwerpen die hij wil agenderen zijn de discussies over kunstgras, biodiversiteit, klimaatadaptatie. “Bij gemeenten komen dingen soms traag op gang. In het kader van ons vak, cultuurtechniek en sportvelden, moeten we daar actief mee bezig zijn. Welk onderzoek is noodzakelijk, wat moet er nog gedaan worden?”, aldus de bevlogen voorzitter.
En daar staat hij niet alleen in. De commissie bestaat uit de leden Rob Heusinkveld, Gert-Jan Kieft, Vincent de Lange, Marcel Langerak en Hans Arends (verenigingsmanager). De contactpersoon vanuit het bestuur is Rutger Schuijffel. Een vacature is er nog voor een lid uit de aannemerij, bij voorkeur een dame. “Onze eerste vergadering was heel energiek en ambitieus. Daar word je zelf ook enthousiast van.”
Van onderzoeksvraag tot eindresultaat
Hoe gaat de commissie Onderzoek te werk? “Het begint met een onderzoeksvraag vanuit de commissie Gras, Kunstgras of via een andere weg. Ook gaan wij zelf actief op pad om deze vragen op te halen. Wij beoordelen de aanvraag en bepalen bij welke bureaus dit kan worden uitgezet. Meerdere partijen mogen offreren. Leden van de BSNC worden van harte uitgenodigd mee te dingen, waarbij we erop letten dat het marktconform is en zij ook een antenne moeten hebben voor -het vermijden van- belangenverstrengeling.”, licht Pleun toe. “Nadat een partij de opdracht heeft gekregen en aan de slag gaat volgt de commissie Onderzoek het traject, maar zijn experts uit de andere commissies betrokken op de inhoud. Tussentijds en na afloop wordt gepubliceerd over opzet, voortgang en resultaten van het onderzoek.”
Een belangrijke taak voor de voorzitter en zijn commissie is, naast coördinatie, ook het meedenken over cofinanciering. Daar schrikt Pleun niet van terug; hij heeft ruime ervaring met acquisitie en relatiebeheer.
“Met alleen een rapport op de website zijn we er niet.”
Voor wat betreft de communicatie voegt Pleun toe: “Dat kan wel wat enthousiaster vind ik. Naast artikelen in de BSNC-nieuwsbrief willen wij met de samenwerkende partijen afspreken wie, wanneer en waar publiceert over het lopende onderzoek. En in welke vorm. Met alleen een eindrapport op de website zijn we er niet. Laten we er vooral voor zorgen dat de rapporten geen boekenplank lectuur worden, maar dat ze een weg vinden naar de praktijk. Daar gaat het om!”