De afgelopen weken vonden door heel Nederland praktijksessies plaats over Geïntegreerd Sportgrasbeheer. Tijdens de praktijksessies keken we hoe je ervoor kunt zorgen dat de kwaliteit van het grasveld goed is en goed blijft. In de middagsessies bespraken we op een sportveld de praktische aandachtspunten van monitoring en goed beheer. “Mooi was het om de motivatie te zien bij de deelnemers. Door zinvolle discussies in het veld zijn alle sessies wat uitgelopen”, aldus Ernst Bos. Ernst was één van de ervaren grasexperts die de praktijksessies verzorgde. Ook BSNC-leden KYBYS en HB Adviesbureau verzorgden praktijksessies.
Bij Geïntegreerd Sportgrasbeheer (ITM) ligt de focus op de structurele kwaliteit van het grasveld, zowel vanuit het oogpunt van de gebruiker als vanuit het beheer. Een gestructureerde en cyclische aanpak, regelmatige monitoring en de betrokkenheid van alle stakeholders minimaliseert de noodzaak voor gewasbeschermingsmiddelen, verhoogt de kwaliteit van de grasmat en verlaagt de onderhoudskosten.
Het eerste deel van de handleiding ITM is vooral gericht op beheerders. De praktijksessies waren vooral bedoeld om het monitoren van de veldkwaliteit praktisch toe te lichten. “De formulieren die we hiervoor hebben gemaakt lijken ingewikkeld als je ze voor ’t eerst ziet. In het veld blijkt echter al snel dat je geen hogere opleiding nodig hebt om ermee te werken. Enige praktijkervaring is wel erg nuttig, maar een korte instructie is voldoende om goed werk te kunnen leveren. Bottleneck is vaak de soortenkennis, maar als je vijf soorten gras en tien soorten onkruid in het veld kan herkennen, dan heb je al 99% van de soorten die je in sportvelden tegenkomt. Wanneer je gemotiveerd en enthousiast werkt in het onderhoud van de velden, dan kun je in het veld ook aan de slag met de monitoring voor Geïntegreerd Sportgrasbeheer”, aldus Ernst Bos. “De monitoring gaat over de kwaliteit van sportvelden. Het onderhoud voor structurele kwaliteit van een sportveld is ook een goede preventie van onkruiden, ziekten en plagen. Het gaat erom dat je de kwaliteit van een sportveld leert beoordelen aan de hand van enkele eenvoudig waarneembare criteria. Dat is niet zo ingewikkeld.”
De praktijksessies Geïntegreerd Sportgrasbeheer waren erg nuttig voor de deelnemers. Ze kunnen aan de slag met de formulieren, en deze op maat maken voor de sportvelden waarop zij aan het werk zijn. Een uitdaging blijft om de mensen uit de praktijk te bereiken. Door deze sessies door heel het land te organiseren en zo ‘naar ze toe te brengen’, proberen we dit verder te optimaliseren. We willen alle deelnemers danken voor hun aanwezigheid en hun enthousiasme tijdens de sessies. En uiteraard een dikke pluim naar de ervaren grasexperts die hun kennis hebben gedeeld over het Geïntegreerd Sportgrasbeheer.
Foto: M. Bouwmeester